Centrul cultural catehetic

 


 


 


 



 

Icoana zilei

Legături


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

ISTORICUL PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE VI – “SF. ANA”

Înființarea Parohiei Ortodoxe Sfânta Ana

Parohia Ortodoxă Română Tîrgu-Mureș VI - Sf. Ana s-a înființat în anul 1988 prin decizia Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Cu data de 1 martie 1989, PS Emilian al Alba Iuliei îl numește ca preot paroh titular pe PC Pr. Emil Maier. Parohia nu are o biserică proprie iar serviciile de cult se oficiază în Catedrala Mică – Buna Vestire din Tîrgu-Mureș.

În luna ianuarie 1995, la propunerea preotului paroh Emil Maier, Consiliul și Adunarea parohială au hotărât în unanimitate necesitatea începerii demersurilor pentru construirea unui locaș de închinăciune pentru credincioșii parohiei pe amplasamentul primit de la primăria Mun. Tîrgu-Mureș (Decizia 310/27 sept. 1991, respectiv Hotărârea nr. 50 a Consiliului Local) prin grija Protopopiatului Ortodox Tîrgu-Mureș reprezentat de PC Pr. Prot. Gh. Nicolae Șincan, amplasament situat la intersecția Bd. Pandurilor cu strada Secerei, în cartierul Tudor Vladimirescu.

În 25 martie 1995, în ziua Praznicului Bunei Vestiri, Prea Sfințitul Andrei al Alba Iuliei a pus piatra de temelie a noii biserici aceasta urmând să aibă hramurile “Înălțarea Sfintei Cruci” și “Sfânta Ana”.

Arhitectura bisericii

În primăvara anului 1996 lucrările de construcție au demarat, după un proiect executat de dl. Ban Onoriu. Arhitectura bisericii este una bizantină, în formă de cruce greacă, cu un pridvor deschis, cu absidele trapezoidale, cu o cupolă centrală și două turnuri simetrice la intrare care au rolul de clopotniță și intrare într-un cafas prelungit până deasupra iconostasului, pe latura de nord și sud, formând astfel două galerii laterale.

Între anii 1996-1997 biserica a fost înălțată și acoperită, încât la sfârșitul anului 1997 a fost posibilă prăznuirea Nașterii Domnului în noul locaș de închinăciune.

Între anii 1998-1999 s-au realizat alte lucrări importante care au avut menirea de a întregi frumusețea și armonia interiorului bisericii dintre care amintim: catapeteasma sculptată în lemn de stejar de către meșterul popular Cîrcei Ioan din loc. Grumăzești, jud. Neamț, pardoseala bisericii realizată în mozaic venețian. De asemenea s-a reușit  împrejmuirea bisericii cu un gard din beton finisat în mozaic și panouri din fier forjat.


Sfințirea bisericii

Astfel, în anul 1999 în data de 12 septembrie, la invitația Pr. Paroh și a Consiliului parohial, ÎPS Arhiepiscop Andrei a sfințit această biserică, binecuvântând astfel eforturile și strădaniile celor care, din dragoste de Dumnezeu și de oameni, și-au pus sufletul și viața pentru ca creștinii din această parte a orașului să poată auzi dangăt de clopot care să-i cheme la rugăciune. Cu acest prilej, Pr. paroh Emil Maier i s-a conferit distinctia onorifică bisericească de iconom stavrofor; de asemenea un număr de 69 de persoane au primit, la propunerea preotului paroh gramate arhiepiscopale, iar domnului ing. Oleg Jelesniac i s-a conferit distincția bisericescă “Crucea patriarhală” pentru mireni, pentru contribuția deosebită la ridicarea acestui sfânt locaș de închinăciune. Biserica  “Sf. Ana“ este prima biserică sfințită în Tîrgu-Mureș după mai bine de o jumătate de veac.

Oficiul parohial al Bisericii Sf. Ana

În anul 2001 au demarat lucrările pentru construirea unui Oficiu parohial în curtea bisericii, lucrări care sunt finalizate parțial în anul 2002, oficiul fiind ridicat, acoperit, tencuit și realizate o parte din instalații. Proiectul  oficiului parohial a fost astfel gândit de către d-na arh. Angela Kovacs ca împreună cu biserica să formeze un complex arhitectural unitar, fapt ce s-a și reușit.

În anul 2005 s-au reluat lucrările la oficiul parohial fiind realizate finisajele interioare și exterioare. De asemenea s-a realizat pavajul pe aleea din jurul bisericii și a fost amenajat gazonul din curtea bisericii.

În luna februarie a anului 2006 lucrările la Oficiul parohial au fost finalizate, iar duminică 26 februarie 2006 ÎPS Andrei săvârșește după Sf. Liturghie slujba de sfințire a Oficiului parohial. Spațiul acestui oficiu este unul destul de generos el cuprinzând casa parohială, un birou parohial și, un Centru cultural catehetic amenajat la demisolul clădirii.

Pictura bisericii

Etapa următoare a lucrărilor la biserica a vizat începerea lucrărilor de înfrumusețare a interiorului prin pictura murală în tehnica fresco. După câțiva ani de căutări Consiliul parohial împreună cu preotul paroh au hotărât încredințarea acestei lucrări pictorului Maxim Viorel din Tîrgu Mureș. Aceste lucrări au început în primăvara anului 2004 cu pictarea altarului bisericii. Pictura se realizează în spiritul iconografiei bizantine, cu culori plăcute, pe un fond albastru de diferite nuanțe.

În anul 2008 se finalizează lucrările de pictură în interiorul bisericii dar și mozaicurile din exterior. Se confecționează de asemenea străni din stejar sculptat. În cele două abside sunt așezate scaune.

În data de 19 octombrie 2008, ÎPS Andrei resfințește biserica, binecuvântând astfel toate lucrările care s-au realizat în anii care au trecut de la sfințirea mare a bisericii din 1999. Cu această ocazie ÎPS Andrei conferă Părintelui Paroh Emil Maier distincția Cruce patriarhală, ca semn de apreciere pentru toată truda și dragostea pusă în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor.

Dragostea pentru Dumnezeu a strâns în pemanență în jurul părintelui paroh Emil Maier oameni cu suflete generoase care au făcut posibil ca acest măreț edificiu eclesial să poată fi zidit. Pomenirea lor va fi cu siguranță veșnică în Împărăția cerurilor.   

Actualități și Evenimente

Vizita la Centrul pentru persoane varstnice

Copiii din corul Sf. Ana al parohiei noastre au facut o vizita batraneilor de la Centrul pentru...

Corul de copii Sf. Ana la Radio

Vineri, 12 martie 2013, copilasii din corul Bisericii Sf. Ana au participat la inregistrarea unei...

Pelerinaj la Manastirea Barsana

Parohia Sf. Ana organizeaza, in data de 13 aprilie, un pelerinaj la Manastirea Soborul Sf. 12...


Noutăți Editoriale

Să reascultăm...

construimcatedrala.ro